Słoiczek pierzgi
40,00 zł
Pierzga pszczela – ekskluzywny towar prosto z ula!
A czym jest pierzga? W skrócie – to pyłek kwiatowy wzbogacony o bezcenne enzymy oraz mleczko pszczele.
Prawdziwy superfood!
Pierzga pszczela to naturalne źródło aminokwasów, mikroelementów, witamin oraz fitohormonów. Jest idealnym dodatkiem do codziennej diety dla osób, które chcą dbać o swoje zdrowie oraz wzmocnić odporność.
Jak powstaje pierzga?
Jest to produkt w 100% wytwarzany przez pszczoły w procesie kiszenia pyłku kwiatowego. Aby powstało to bezcenne cudo pszczoła najpierw upycha pyłek kwiatowy do komórki pszczelej wzbogacając go enzymami pochodzącymi z gruczołów ślinowych. Następnie dodaje odrobinę mleczka pszczelego i miodu, a na końcu zasklepia komórkę wieczkiem z wosku. Po tych misternych przygotowaniach, w atmosferze beztlenowej zachodzi proces fermentacji mlekowej, czyli znanie nam wszystkim – kiszenie.
W temperaturze około 30˚C zaczynają mnożyć się bakterie Lactobacillus acidophylus, które odpowiedzialne są za wytworzenie kwasu mlekowego. Bakterie te trawią ściany komórkowe ziaren pyłku, przez co już po kilku dniach, gdy proces kiszenia dobiegnie końca, pyłek (a właściwie już pierzga) staje się bardzo łatwo przyswajalnym produktem zarówno przez pszczoły jak i przez człowieka.
Dlaczego warto stosować pierzgę?
- Jest bardzo pomocna w procesie regeneracji ciała, szczególnie po operacjach czy zabiegach.
- Wspiera układ nerwowy, zwłaszcza w okresach obniżonego nastroju. Działa wzmacniająco, co jest szczególnie istotne przy syndromie chronicznego zmęczenia.
- Wykazuje właściwości oczyszczające wątrobę i pomaga zmniejszyć dolegliwości związane z układem pokarmowym, takie jak wrzody, biegunki czy zaparcia.
- Pierzgę można stosować również zewnętrznie: można ją wykorzystać jako składnik domowych maseczek, co doskonale wspiera regenerację skóry i stymuluje produkcję kolagenu przez organizm.
Wielkość | 100g |
---|